8 πράγματα που αντιπαθεί το στομάχι σας

Σας αρέσει να πίνετε πολλούς εσπρέσο; Καταναλώνετε πολλά αναψυκτικά; Μασάτε συνέχεια τσίχλες; Κάποια πράγματα που σας αρέσουν, το στομάχι σας τα μισεί. Γνωρίστε πώς θα το προστατέψετε από τις… υπερβολές σας.

Είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι εκείνοι που δεν τους έχει ενοχλήσει έστω και μία φορά στη ζωή τους το στομάχι τους. Δυστυχώς πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες επιβαρύνουν τη λειτουργία του. Το αλκοόλ, οι καφέδες και το κάπνισμα μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι ή να προκαλέσουν επιδείνωση κάποιας πάθησής του. Επιβαρυντικά επίσης για την υγεία τού στομάχου μπορεί να είναι το στρες και ορισμένα φάρμακα. Γνωρίζοντας τι μισεί το στομάχι σας, θα μάθετε να το προστατεύετε και καλύτερα.

Αποφύγετε τους πολλούς καφέδες

Αν υποφέρετε από κάποια πάθηση του στομάχου, όπως γαστρίτιδα ή έλκος, ο καφές μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. Ακόμα, οι πολλοί καφέδες μπορεί να σας ενοχλήσουν αν έχετε απλώς κάποια ευαισθησία στο στομάχι. Ο καφές έχει την ιδιότητα να αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών και για το λόγο αυτό επηρεάζει τα άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι, ιδιαίτερα αν πιουν καφέ νηστικοί. Απεναντίας ο καφές με γεμάτο στομάχι για τον ίδιο πάλι λόγο (ότι αυξάνει την έκκριση γαστρικών υγρών δηλαδή) μπορεί και να είναι χωνευτικός.

Τι να κάνετε: Αν έχετε παρατηρήσει ότι ο καφές σάς πειράζει στο στομάχι, μπορείτε να προτιμήσετε κάποιο υποκατάστατο φυτικής προέλευσης που δεν περιέχει καφεΐνη (λ.χ. καφές από σόγια). O ντεκαφεϊνέ, όμως, αυξάνει την έκκριση γαστρικών οξέων όσο και ο κανονικός καφές, γι΄αυτό και μπορεί να σας ενοχλήσει στο στομάχι. Παρατηρήστε αν σας ενοχλεί περισσότερο ο ζεστός ή ο κρύος καφές και προτιμήστε αυτόν που είναι πιο φιλικός με το στομάχι σας. Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε ένα είδος καφέ που δεν σας προκαλεί ενοχλήσεις. Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν, για παράδειγμα, ότι ο ελληνικός καφές δεν τους προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Αποφύγετε να πιείτε καφέ με άδειο στομάχι, αν έχετε παρατηρήσει ότι σας πειράζει. Αν υποφέρετε από κάποια στομαχική πάθηση, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να τον αποφύγετε τελείως.

Περιορίστε τα αεριούχα ποτά

Τα αναψυκτικά που περιέχουν ανθρακικό δυσχεραίνουν την πέψη, γιατί καταστρέφουν τα φυσικά οξέα που εκκρίνονται από το στομάχι. Επιπλέον, μπορεί να σας προκαλέσουν και φούσκωμα. Η ανακούφιση, που θεωρούν πολλοί ότι προσφέρουν τα αεριούχα ποτά στο φούσκωμα, είναι παροδική καθώς στην πραγματικότητα αυξάνουν τον αέρα στο στομάχι.

Τι να κάνετε: Αποφύγετε τα αεριούχα ποτά μαζί με τα γεύματα και μην πίνετε πάνω από μισό ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αν θέλετε οπωσδήποτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας αναψυκτικό, τότε καλό είναι να το αφήσετε λίγη ώρα στο ποτήρι, ώστε να εξατμιστεί λιγάκι το ανθρακικό, πριν το πιείτε.

Όχι στα λουκούλλεια γεύματα

Όταν ο όγκος της τροφής που εισέρχεται στο στομάχι είναι υπερβολικός, είναι πολύ πιθανό να έχετε προβλήματα δυσπεψίας. Τα γαστρικά υγρά που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μεγάλες ποσότητες. Όσο πιο ογκώδες είναι ένα γεύμα τόσο πιο δύσκολο είναι να το χωνέψουμε.

Τι να κάνετε: Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι είναι προτιμότερο να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά ένα πλούσιο γεύμα το βράδυ. Αποφύγετε τα πολλά καρυκεύματα, τα τηγανιτά και τα μπαχαρικά, γιατί μπορεί να είναι ερεθιστικά, ιδιαίτερα σε ένα ευαίσθητο στομάχι. Περιορίστε όσο μπορείτε τα λίπη. Οι πολύ λιπαρές τροφές δυσχεραίνουν τη διαδικασία της πέψης. Επίσης το λίπος διευκολύνει τη μετακίνηση των τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνος και δυσφορία.

Το κάπνισμα και το αλκοόλ: ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Το κάπνισμα αποτελεί ίσως τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση έλκους. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι επιβαρυντικό για την εκδήλωση γαστρίτιδας και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Το αλκοόλ επίσης επιβαρύνει το στομάχι και μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα.

Τι να κάνετε: Περιορίστε όσο είναι δυνατόν το κάπνισμα, αν δεν μπορείτε να το κόψετε τελείως. Αποφύγετε να καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά με άδειο στομάχι

Προσέξτε πώς και πότε κοιμάστε

Αν έχετε το κακό συνήθειο να κοιμάστε αμέσως μετά το φαγητό, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι. Αυτό συμβαίνει γιατί η στάση του σώματος, όταν είμαστε ξαπλωμένοι, δεν διευκολύνει την πέψη. Οι ειδικοί θεωρούν ότι πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό, για να κοιμηθείτε χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή το όξινο γαστρικό υγρό ανεβαίνει από το στομάχι προς τον οισοφάγο, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε και να κοιμάστε αμέσως.

Τι να κάνετε: Όταν ξαπλώνετε, φροντίστε ώστε το κεφάλι σας να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο σε σχέση με το σώμα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διπλό μαξιλάρι ή να ανυψώσετε το μπροστινό μέρος του κρεβατιού σας με τακάκια.

Προσοχή στα σνακ του… δρόμου

Τα συντηρητικά που περιέχουν τα τυποποιημένα σνακ (γαριδάκια, τσιπς κτλ.) μπορεί να είναι δύσκολα στην πέψη για κάποιον που έχει ευαίσθητο στομάχι και ιδιαίτερα αν είναι αλμυρά ή πικάντικα. Προτιμήστε τα σνακ που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και όχι σε λιπαρά. Επίσης δύσπεπτο, αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι, είναι το φύλλο της τυρόπιτας. Τέλος το μάσημα της τσίχλας επιβάλλει στο στομάχι να παράγει γαστρικά υγρά χωρίς λόγο και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο, αν είμαστε νηστικοί.

Μην τρώτε βιαστικά

Αν τρώτε γρήγορα και στο πόδι, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσπεψίας και φουσκώματα. Για να δράσουν σωστά οι ουσίες που εκκρίνονται από το στoμάχι με σκοπό να διευκολύνουν την πέψη, πρέπει πρώτα να έχει διασπαστεί καλά το φαγητό στο στόμα σας, να γίνει βλωμός (μπουκιά) και να εμποτιστεί με τα ένζυμα του σάλιου. Επιπλέον, αν τρώτε βιαστικά, είναι πιθανό να καταπίνετε μαζί και μεγάλες ποσότητες αέρα με αποτέλεσμα να έχετε φούσκωμα.
Τι να κάνετε: Απολαύστε αργά το φαγητό σας και μασάτε καλά την κάθε μπουκιά. Μην ξεχνάτε ότι η πέψη ξεκινά ουσιαστικά από το στόμα. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε έτσι το πρόγραμμά σας, ώστε να αφιερώνετε πάντα στο φαγητό αρκετό χρόνο.

Αν λαμβάνετε φάρμακα

Ορισμένα παυσίπονα, αρκετά αντιφλεγμονώδη και κάποια αντιβιοτικά μπορεί να σας προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι. Αν υποφέρετε από κάποια πάθηση του στομάχου ή απλώς έχετε ευαισθησία στο συγκεκριμένο όργανο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να προσαρμόσει ανάλογα τη δοσολογία του φαρμάκου που σας χορήγησε ή να σας το χορηγήσει σε κάποια μορφή πιο φιλική για το στομάχι σας (αναβράζοντα δισκία ή υπόθετα). Αποφύγετε να πάρετε κάποιο φάρμακο με άδειο στομάχι, εκτός αν ο γιατρός σάς έχει υποδείξει κάτι τέτοιο. Αν λαμβάνετε αντιβίωση, καλό είναι, προηγουμένως, να φάτε ένα γιαούρτι.

Του Μάνου Σιγανού δημοσιεύτηκε στo περιοδικό Vita


Δημοσιεύτηκε

σε

,

από

Ετικέτες: