7-13/1 : Παγκόσμια Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για το φυλλικό οξύ

Γιατί το φυλλικό οξύ να χρειάζεται εβδομάδα ευαισθητοποίησης; Γιατί οι περισσότεροι, όπως πιθανότατα κι εσύ, δεν γνωρίζουμε μέχρι να αντιμετωπίσουμε την έλλειψή του, πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον οργανισμό μας.

Το φυλλικό ή φολικό οξύ ή στην επιστημονική ορολογία, βιταμίνη Β9, είναι μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαλύεται στο νερό, αποβάλλεται μέσω της ουρίας και είναι αναγκαία στη σύνθεση, τη διόρθωση και την λειτουργία του DNA και RNA, των βασικών μονάδων ζωής δηλαδή του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι ιστοί του σώματος που βρίσκονται σε μεγάλη ενεργητικότητα, όπως ο αιμοποιητικός, ο νευρικός αλλά και ο ιστός των εμβρύων,  πρέπει και είναι απαραίτητο, να περιλαμβάνουν φυλλικό οξύ προκειμένου να εξελίσσονται και να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Ακόμα και οι πρωτεϊνες του οργανισμού μας προκειμένου να μεταβολιστούν και να προσδώσουν τα απαραίτητα στοιχεία τους είναι απαραίτητο να αντιδράσουν με το φυλλικό οξύ. Το συγκεκριμένο οξύ μαζί με τις βιταμίνες C και B12, παίζει βασικό ρόλο στον μεταβολισμό καθώς βοηθά στην διάσπαση και σύνθεση νέων πρωτεϊνών.

Τα κύτταρά μας παράγονται και συντηρούνται χάρης του φυλλικού οξέως το οποίο κατά συνέπεια υποδεικνύεται απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο για το έμβρυο αλλά και για την μητέρα. Γυναίκες δε που αποσκοπούν να έλθουν σε ενδιαφέρουσα, κρίνεται αναγκαίο να επαρκούν σε φυλλικό οξύ προκειμένου να μπορέσει να αναπτυχθεί επαρκώς και φυσιολογικό ο εμβρυακός ιστός στο σώμα τους.

Η έλλειψη του φυλλικού οξέως επιβραδύνει την αναπαραγωγή των κυττάρων αφού επιβραδύνει την διαίρεσή τους στο μυελό των οστών με απότοκο την δημιουργία ανώριμων ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία καθίστανται αδύναμα για την μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Η έλλειψη φυλλικού οξέως μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τον οργανισμό τόσο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες και ισοδυναμεί με την εμφάνιση αναιμίας.

 Αυτό δε που είναι σημαντικό να γνωρίζεις, είναι ότι το φυλλικό οξύ δεν ενυπάρχει στον οργανισμό ούτε δημιουργείται από αυτόν. Ο μόνος τρόπος που προσλαμβάνεται είναι μέσω της διατροφής μας και κυρίως από τα:

  • Πράσινα λαχανικά (μαρούλι, μπιζέλια, σπαράγγι, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι)
  • Φρούτα (πορτοκάλι, μπανάνα, φράουλα)
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Μοσχαρίσιο συκώτι
  • Κοτόπουλο
  • Χοιρινό
  • Μαλάκια

Tο φυλλικό οξύ και τα επίπεδά του ελέγχονται από τις εξετάσεις αίματος κι αν θες να μάθεις περισσότερα για τη σωστή διατροφή, το ειδικό τμήμα Διατολογίας-Διατροφολογίας της Νέας Διάγνωσης σε περιμένει.


Δημοσιεύτηκε

σε

από