10 συμβουλές για καλή καρδιακή υγεία

Παπαδόπουλος Γεώργιος

Ειδικός Καρδιολόγος

Νέα Διάγνωση Αγίου Δημητρίου

Καρδιολογικό Τμήμα

Η καρδιά είναι ένα ινομυώδες (καρδιακός μυς) κοίλο όργανο που δουλεύει ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου. Αυτός και μόνο είναι ένας βασικός λόγος για να την προσέχουμε περισσότερο. Όλο το ανθρώπινο σώμα εξαρτάται από την λειτουργία της. Βλάβες στα στεφανιαία αγγεία και τις βαλβίδες προκαλούν περιορισμό της λειτουργικότητάς της. Οι μικρές αλλαγές στις διατροφικές και καθημερινές συνήθειες της ζωής μας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην καλύτερη λειτουργία κι ευεξία της καρδιάς.

Ας απαριθμήσουμε λοιπόν 10 απλές συμβουλές για την καλύτερη λειτουργία της.

  1. Διακοπή καπνίσματος: Η διακοπή καπνίσματος συμβατικών ή ακόμη και ηλεκτρονικών τσιγάρων συμβάλει σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και μειώνει κατά σημαντικό ποσοστό την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων.
  2. Μείωση της πρόσληψης άλατος:  Η αυξημένη κατανάλωση άλατος μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε αλάτι (πατατάκια, πίτσες κτλ).
  3. Βελτιώστε τη διατροφή σας.Αλλάξτε το διαιτολόγιό σας, περιορίστε τα λιπαρά και προσθέστε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Φροντίστε να τρώτε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα, διατηρώντας το δεκατιανό και αποφεύγοντας την κατανάλωση φαγητού πριν τον ύπνο.
  4. Ασκηθείτε συστηματικά:  Η καρδιά αν και ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπινου σώματος, χρειάζεται άσκηση για να διατηρείται σε καλή κατάσταση ώστε να μπορεί να αντλεί το αίμα αποτελεσματικά στο σώμα με κάθε καρδιακό παλμό. Το ιδανικό είναι να τα 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε ημέρα. Αν αυτό φαίνεται δύσκολο, ξεκινήστε με λιγότερη ώρα ή ρυθμό και αυξήστε τα σταδιακά. Η άσκηση δε βοηθά μόνο τη φυσική  κατάσταση, αλλά επίσης βελτιώνει την ψυχική υγεία και την ευεξία.
  5. Προσοχή στο αλκοόλ. Αυξημένη πρόσληψη αιθυλικήςαλκοόλης (αλκοόλ) μπορεί να βλάψει την καρδιά, να αυξήσει την αρτηριακή πίεσηκαι επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η ευκαιριακή άμετρηκατανάλωση θα αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών συμβάντων, οπότε θα πρέπει ναστοχεύουμε στον περιορισμό της πρόσληψης αλκοόλης.
  6. Διαχειριστείτε το βάρος σας. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνεται συνεχώς. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο ασθενειών,όπως η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι,ξεκινήστε κάνοντας μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές σε ό, τι τρώτε και προσπαθήστε να βάλετε την άσκηση στη ζωή σας.
  7. Συστηματική μέτρηση επιπέδων σακχάρου: Το σάκχαρο στο αίμα μας, όταν είναι σε υψηλά επίπεδα,δημιουργεί προϋποθέσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσοι είναι υπέρβαροι, άνωτων 45 ή συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καλό είναι να εξετάζονται τακτικά και να ρυθμίσουν την διατροφή και την σωματική τους άσκηση αναλόγως, για να αποφύγουν προβλήματα που «συσσωρεύονται» σε βάθος χρόνου. 
  8. Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης (χοληστερίνης): Οι υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και όχι μόνο.  Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό έμφραγμα .Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, που παράγονται στο ήπαρ απότα κορεσμένα λίπη, μπορεί να οδηγήσουν σε λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες καθώς και στις στεφανιαίες αρτηρίες, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και ασθενειών που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος. Μπορείτε να μειώσετε το επίπεδο της χοληστερόλης σας με την άσκηση και τη σωστή διατροφή
  9. Σωστή διαχείριση του άγχους. Αν κάποια θέματα στη ζωή σας, σας καταβάλλουν, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη διατροφή σας αρνητικά και μπορεί να οδηγήσουν στο υπέρμετρο κάπνισμα και υπερβολική λήψη αλκοόλ, ως άνω αναφέρθηκε η αυξημένη λήψη τους μπορούν να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο.
  10.  Κοιμηθείτε επτά ώρες την ημέρα: Ούτε παραπάνω, ούτε παρακάτω. Οι έρευνες δείχνουν ότι το επτά είναι ο «μαγικός» αριθμός για να κοιμάστε τόσο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών συμβάντων. 

Μάθετε τα πάντα για το τμήμα Καρδιολογίας της Νέας Διάγνωσης εδώ


Δημοσιεύτηκε

σε

, ,

από