Πώς να απαλλαγείτε από τη χοληστερίνη των εορτών

Βαγγέλης Παπαταξιάρχης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας

Νέα Διάγνωση Πανόρμου

Επιστημονικός Συνεργάτης NUTRIMED

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι, άρρηκτα, συνδεδεμένες με την οικογενειακή θαλπωρή,τη χαλάρωση και, φυσικά, το πολύ φαγητό.

Οι μέρες μετά τα τραπέζια των εορτών βρίσκουν τους περισσότερους με αυξημένο βάρος και σωματικό λίπος.Επιπλέον, κυριαρχεί η εντύπωση ότι, τρώγοντας πολλά λιπαρά τρόφιμα και γλυκά,θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα μας.

Ισχύουν τα παραπάνω?

Όχι ακριβώς. Το σάκχαρο και η χοληστερόλη επηρεάζονται μονάχα από τις παρούσες διατροφικές μας επιλογές. Συνεπώς,αν για λίγες μέρες φάμε ανθυγιεινά, όμως μετά τις γιορτές επιστρέψουμε σε πιο συνετές διατροφικές συνήθειες, ο οργανισμός μας θα αποβάλει σύντομα ό,τι περιττό κατανάλωσε και θα επανέλθει στην κανονικότητά του.

Παρά τα παραπάνω θετικά νέα,πράγματι, μετά τις γιορτές, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τη ζυγαριά τους 1-4 κιλά παραπάνω. Από αυτά τα κιλά ένα μέρος αφορά σε κατακρατήσεις που μπορεί να έχουν προκληθεί από τα μεγάλα γεύματα που προηγήθηκαν. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, υδατανθράκων (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες) και αλατιού αποτελεί μέρος της εξήγησης του παραπάνω φαινομένου. Τα σημάδια των κατακρατήσεων θα εξαφανιστούν από τη ζυγαριά λίγες μέρες μετά τις γιορτές αν επιστρέψουμε σε πιο υγιεινές συνήθειες. Αυτά που θα μείνουν θα είναι τα πραγματικά κιλά που βάλαμε στις γιορτές. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών θα είναι λίπος, καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, η σωματική δραστηριότητα είναι μειωμένη και οι διατροφικές επιλογές όχι τόσο υγιεινές. Αυτές οι καταστάσεις ευνοούν την εναπόθεση λίπους. Αν δεν εστιάσουμε στη μείωσή του και την επαναφορά του βάρους στα προ των εορτών επίπεδα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από μόνο του και θα καταλήξουμε με περισσότερο σωματικό λίπος και κιλά, κάτι που μπορεί τελικά να μας οδηγήσει σε απορρύθμιση του σακχάρου, αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα μας και πολλές άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Συμπερασματικά, τα κυριότερα αποτελέσματα των διατροφικών υπερβολών, κατά τις μέρες των εορτών, είναι στο σωματικό λίπος και το βάρος. Επιστρέφοντας γρήγορα σε πιο υγιεινές συνήθειες και επαναφέροντας το βάρος στα επίπεδα προ των εορτών εξασφαλίζουμε ότι αυτό το μικρό σοκ στο οποίο υποβάλλαμε τον οργανισμό μας αυτές τις μέρες θα έχει τις λιγότερες δυνατές αρνητικές συνέπειες στην υγεία και το σώμα μας. Έχουμε στο μυαλό μας, για τις επόμενες γιορτές, ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη,γι’ αυτό φροντίζουμε να μην υποβάλλουμε το σώμα μας σε διατροφικές υπερβολές,δίνοντας περισσότερη έμφαση στους ανθρώπους της ζωής μας και λιγότερη στο φαγητό.  

Κλείστε το ραντεβού σας για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας εδώ