Νέος χρόνος – Νέο σώμα Αυτή τη χρονιά χαρίστε στον εαυτό σας μια ισορροπημένη διατροφή ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών

Βαγγέλης Παπαταξιάρχης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας

Νέα Διάγνωση Πανόρμου

Επιστημονικός Συνεργάτης NUTRIMED

Ο ερχομός του νέου έτους παρέχει τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και να θέσουμε τους στόχους μας για εκείνη που μόλις ξεκίνησε.

Προκειμένου να έχουμε υγεία, πνευματική και σωματική ευεξία και αντοχές για τη δύσκολη καθημερινότητα είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα και τον οργανισμό μας. Η διατροφή που θα ακολουθήσουμε και η σωματική μας δραστηριότητα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που θα καθορίσουν τα επίπεδα υγείας και ευεξίας που θα νιώθουμε κατά τη διάρκεια του έτους.

Είτε θέλουμε να χάσουμε βάρος, να διατηρηθούμε στα ίδια κιλά ή ακόμη και να βάλουμε βάρος, υπάρχουν μερικές κοινές βασικές αρχές που θα μας βοηθήσουν στους στόχους μας.

  1. Σταθερό πρόγραμμα γευμάτων

Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος γευμάτων επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα.Επιπλέον, αν τα γεύματα είναι κατανεμημένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων διατηρεί γεμάτες ενέργεια τις αποθήκες μας, ώστε να ανταπεξέλθουμε στο απαιτητικό πρόγραμμά μας.

  • Κατανάλωση πρωινού

Η κατανάλωση πρωινού γεύματος έχει συνδεθεί σε πλήθος μελετών με μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, μειωμένη διάθεση για τσιμπολόγημα και υπερφαγικά επεισόδια και, τελικά, καλύτερη διαχείρηση του σωματικού βάρους. Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερό μας σύμμαχο μέσα στην ημέρα.

  • Στροφή στην ποιότητα

Κανένα τρόφιμο δεν είναι κακό από μόνο του. Εστιάζοντας, όμως, σε πιο υγιεινές επιλογές είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί κάποιος την όρεξή του μέσα στην ημέρα και τελικά το βάρος του, μειώνοντας πιο εύκολα το σωματικό του λίπος και βελτιώνοντας πιθανές παθολογικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι κλπ) με δημητριακά ολικής άλεσης,αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί κλπ) από πουλερικά και ψάρια και μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού.

  • Αύξηση σωματικής δραστηριότητας

Οι πρόγονοί μας, πριν χιλιάδες χρόνια δεν περνούσαν την μέρα τους σε ένα γραφείο ή σε έναν καναπέ. Έτσι κι εμείς δεν είμαστε φτιαγμένοι για να έχουμε μια έντονα καθιστική ζωή. Η ένταξη της δραστηριότητας στην καθημερινότητα μας συνεπάγεται καλύτερο έλεγχο του βάρους και του σωματικού λίπους, καλύτερη διαχείριση του άγχους, βελτίωση του ύπνου, ενίσχυση των οστών, μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις και ενίσχυση της ψυχολογίας. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά 150 λεπτά μέτριας προς έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα.

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να αποτελέσουν τις βάσεις για μια νέα χρονιά με πιο υγιεινές συνήθειες και μεγαλύτερη αίσθηση σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Καλή χρονιά!

Κλείστε το ραντεβού σας με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας εδώ


Δημοσιεύτηκε

σε

από