Μύκητες στο δέρμα και στα νύχια

Δρ Ουρανία Σπυράκου – Παπακωνσταντίνου
Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Βιοπαθολογίας Νέας Διάγνωσης Αιγάλεω
τ. Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας & Μυκητολογίας ΤΕΙ Αθήνας

Οι μύκητες είναι ευρύτατα διαδομένοι οργανισμοί στη φύση και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι αβλαβείς. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που προκαλούν νόσο (μυκητίαση) στον άνθρωπο και αποκαλούνται παθογόνοι μύκητες.

Κάποια είδη παθογόνων μυκήτων μολύνουν αποκλειστικά τα σημεία του σώματος που περιέχουν την πρωτεΐνη κερατίνη, δηλ. κατά κύριο λόγο την επιδερμίδα, τις τρίχες και τα νύχια.

Αυτές οι λοιμώξεις γενικά θεωρούνται αισθητικά προβλήματα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Οι μυκητιάσεις μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο ή από κατοικίδια ζώα ή με μολυσμένα αντικείμενα και ευνοούνται από τραυματισμούς.
Τα παιδιά είναι περισσότερο ευαίσθητα και τα νοσήματα αυτά είναι συχνότερα σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα, όπως είναι τα ελληνικά νησιά.

Τα συμπτώματα για τα οποία ευθύνονται οι μύκητες είναι απολέπιση, τριχόπτωση, κνησμός (φαγούρα), ερύθημα (κοκκινίλα) ή κάποια άλλη τοπική μεταβολή στο χρώμα του δέρματος ή αλλαγή στην εμφάνιση των νυχιών. Βέβαια οι ίδιες ή παρόμοιες βλάβες προκαλούνται και από άλλες δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση, το έκζεμα κλπ.

Για να διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσος απαιτούνται ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις από εργαστήριο που διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και εμπειρία.

Με τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώνεται αν ο ασθενής πάσχει πράγματι από μυκητίαση και καθορίζεται το είδος του παθογόνου μύκητα (τριχόφυτο, επιδερμόφυτο, πιτυρόσπορο, κάντιντα κ.ά.). Είναι προφανές ότι η θεραπεία κάθε φορά διαφοροποιείται, ανάλογα με το είδος του μύκητα που εντοπίζεται.

Μάθετε τα πάντα για το Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής της Νέας Διάγνωσης εδώ