Μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων;

Παπαϊωάννου Αδαμαντία, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Το 2002, η κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων ΠΟΥ/FAO πραγματοποίησε το συνέδριο για τη Δίαιτα, τη Διατροφή και την Πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. Το συνέδριο αναγνώρισε ότι η ολοένα αυξανόμενη επιδημία χρόνιων παθήσεων, η οποία επηρεάζει τόσο τις ανεπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, συσχετίζεται άμεσα με αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια ο τρόπος ζωής και η διατροφή μας καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας ή όπως έλεγε ο αρχαίος μας πρόγονος Ιπποκράτης «το φάρμακό μας είναι η τροφή μας».

Πως επηρεάζουν οι παγκόσμιες κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές την υγεία μας;

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια, μέσα από την παγκοσμιοποίηση, τη βιομηχανοποίηση, αλλά και τη αστικοποίηση έχουν επέλθει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής του ανθρώπου. Ο νέος τρόπος ζωής έχει επιβάλλει με τη σειρά του νέες διατροφικές συνήθειες, οι οποίες απέχουν μακράν από τις συνιστώμενες. Την ίδια στιγμή που η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού βελτιώνεται, η διατροφή του γίνεται φτωχότερη και αυτό είναι ένα παράδοξο το οποίο οφείλεται στους αυξημένους ρυθμούς ζωής, στην κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, στη διαθεσιμότητα και μεγάλη ποικιλία των επιλογών που μας δίνονται από τη βιομηχανία τροφίμων και που σαν στόχο έχουν περισσότερο το κέρδος και λιγότερο (ή και καθόλου) την υγεία του καταναλωτή. Η αγορά των τροφίμων έχει περάσει από την τοπική κλίμακα στην παγκόσμια. Μία τέτοια αλλαγή επιφέρει παράλληλα αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, με πιο εμβληματική την τάση για κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ενέργεια, πλούσιων σε λιπαρά και φτωχών σε ακατέργαστα σάκχαρα. Με λίγα λόγια έχουμε αποκτήσει τη συνήθεια να επιλέγουμε ευκολότερα ανθυγιεινές τροφές. Συγχρώνως, αυξάνεται η κατανάλωση καπνού και μειώνεται η σωματική δραστηριότητα, καθώς ο τρόπος ζωής μας γίνεται όλο και περισσότερο καθιστικός. Για τους παραπάνω λόγους παρατηρείται αύξηση στους θανάτους από χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και κάποιοι τύποι καρκίνου.

Ποιος ο ρόλος των κρατικών φορέων;

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε όλοι μας τον πρωταρχικό και αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή μας στην πρόληψη, εμφάνιση και εξέλιξη των χρόνιων παθήσεων. Όσο νωρίτερα συνειδητοποιήσει κανείς τη σπουδαιότητα αυτού του ρόλου τόσο περισσότερο θα κερδίσει σε έτη υγιούς και ενεργής ζωής. Σε αυτή τη βάση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε το 2002, τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν προγράμματα και στρατηγικές οι οποίες θέτουν σαν προτεραιότητα τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού.
Και ο ρόλος τη Νέας Διάγνωσης;

Εμείς με τη σειρά μας σας καλούμε να ξεκινήσετε μαζί μας το ταξίδι για μια πιο υγιή ζωή. Κλείστε τώρα το ραντεβού σας με τον Διατροφολόγο του Διαιτολογικού μας τμήματος και συζητήστε μαζί του για τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή σας μπορεί να γίνει ο σύμμαχος και το φάρμακό σας.

Πηγή: Joint WHO/FAO Expert Consultation on Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases (2002 : Geneva, Switzerland) Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases: report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva, 28 January — 1 February 2002.