Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Συμπτώματα και πρόληψη

Αν και το έμφραγμα είναι ένα ιατρικό περιστατικό που οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει (λανθασμένα) με μεγαλύτερες ηλικίες, η ψυχολογική πίεση των νεώτερων τα τελευταία χρόνια αλλάζει τις παραδεδομένες αντιλήψεις.

Το άγχος και το stress που προκαλούνται από την εργασία αλλά και οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα γενικότερα τα τελευταία χρόνια, ανατρέπουν το ιατρικό γίγνεσθαι με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση του φαινομένου στις ηλικίες 30 – 50 δη των ανδρών.

Ο τακτικός έλεγχος του μυοκαρδίου είναι επιτακτική ανάγκη κάθε ενήλικα τη σήμερον ημέρα. Το τμήμα καρδιολογίας της Νέας Διάγνωσης παρέχει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο σε κάθε εξεταζόμενο. Μάθετε περισσότερα εδώ:

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε – «Βουβό» έμφραγμα

Τα συνήθη συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο έντονος πόνος στο στήθος, η απότομη εφίδρωση και η αίσθηση αιφνίδιας αδιαθεσίας. Υπάρχει όμως και η περίπτωση το έμφραγμα να μην προειδοποιήσει, κάτι που έρευνα αποδεικνύει ότι παρατηρείται ως επί το πλείστον στις γυναίκες ή τα άτομα που νοσούν από διαβήτη.

Κάποιοι κώδωνες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί στις περιπτώσεις του «βουβού» εμφράγματος και θα πρέπει να προσέξετε πολύ, είναι η αδικαιολόγητη κούραση, ακόμα και με μικρές ελάχιστες κινήσεις του σώματος, η δυσκολία στην αναπνοή, η ενόχληση στο λαιμό, τον αυχένα, το σαγόνι, τα άκρα αλλά και η αίσθηση καούρας, αφού αρκετοί είναι οι ασθενείς που ένιωσαν έτσι μετά το επεισοδίό τους.

Αυτό που είναι άκρως επικίνδυνο στο «βουβό» έμφραγμα και κάνει τον έλεγχο του μυοκαρδίου σε τακτά χρονικά διαστήματα αναγκαίο, είναι ότι το άτομο που του συμβαίνει δεν έχει επίγνωση τη δεδομένη στιγμή.

Συνήθως οι ασθενείς, ενημερώνονται για το «βουβό» έμφραγμα που βίωσαν κάποιες εβδομάδες ή κάποιους μήνες μετά την εκδήλωσή του σε τυχαίο έλεγχο και επίσκεψη στον καρδιολόγο αφού τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω δεν αξιολογούνται ορθώς και φυσικά δεν τους αποδίδεται η σημασία που θα έπρεπε.

Αυτό που τελικά φαίνεται να οδηγεί στον καρδιολόγο, είναι η πολύ έντονη κούραση και δύσπνοια που νιώθει ο ασθενής μετά από ένα «βουβό» επεισόδιο εμφράγματος και δεν μπορεί να εξηγήσει αλλιώς πέραν της καρδιάς. Κι αν η επίσκεψη στον ειδήμονα ιατρό είναι από τα τελευταία που σκέπτεται ο ασθενής, αφού κατονομάζει την κούραση και την δύσπνοια ως «κούραση» ή «υπερκόπωση» είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτά μπορούν να οδηγήσουν αν δεν αντιμετωπιστούν σε καρδιακή ανεπάρκεια, σε αρρυθμίες και σε λιποθυμία.

Έλεγχος

Γι’ αυτό και ο τακτός χρονικός έλεγχος του μυοκαρδίου είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός.

Τι περιλαμβάνει η εξέταση αίματος που προλαμβάνει το έμφραγμα

Η πρωτεϊνη που ο έλεγχός της δείχνει την κατάσταση του μυοκαρδίου δεν είναι άλλη από την τροποπίνη. Η εν λόγω πρωτεϊνη ενυπάρχει στα κύτταρα του μυοκαρδίου και εντοπίζεται στο αίμα έπειτα απο καταστροφή των κυττάρων του.

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι παρατηρείται αύξηση της τροπονίνης όταν στο μυοκάρδιο παρουσιάζεται φλεγμονή ή νέκρωση, απότοκα της μυοκαρδίτιδας, μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας. Αύξηση επίσης σημειώνεται και σε καταστάσεις stress, συνθήκη που βιώνουμε όλοι λίγο ή πολύ.

Το τεστ τροπονίνης εντοπίζει το πρόωρο έμφραγμα με αποτέλεσμα να προστατεύει το άτομο. Η εν λόγω πρωτεϊνη και η μέτρησή της είναι τόσο σημαντικές που ακόμα και η μικρή αλλαγή των επιπέδων της στο αίμα σε συνδυασμό με πόνο του θώρακος υποχρεώνει τον καρδιολόγο να πραγματοποιήσει στον εξεταζόμενο στεφανιογραφία ώστε να ελεγχθούν τα στεφανιαία αγγεία και σε περίπτωση που εντοπιστεί οξεία απόφραξή τους να προχωρήσουν αμφότεροι ιατρός και ασθενής πλέον, στη διαδικασία αγγειοπλαστικής, δηλαδή «μπαλονάκι».

Αν ο έλεγχος και η διάγνωση δεν λάβουν χώρα εντός του επιτρεπόμενου χρονικού διαστήματος το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει μεγαλύτερο και βαρύτατο έμφραγμα με κίνδυνο της ζωής του ατόμου.

Μάθετε τα πάντα για το υπερσύγχρονο Τμήμα Καρδιολογίας της Νέας Διάγνωσης εδώ


Δημοσιεύτηκε

σε

,

από

Ετικέτες: